Sorry, dit is alleen beschikbaar voor leden van Voedingsconsulent Paard.
-
- Forum
- Onderwerpen
- Laatste bericht
-
-
Hoefbevangenheid, PPID en EMS
Verstoring in de stofwisseling bij PPID en EMS heeft gevolgen voor de insulinegevoeligheid en kan tot insulineresistentie leiden. Vaak begint het met vage, onduidelijke klachten of symptomen. Soms ontstaat acute hoefbevangenheid, maar meestal voltrekken de veranderingen in de hoef zich langzaam. Paarden kunnen intermitterend of licht kreupel zijn. De diagnose PPID of EMS is niet altijd eenvoudig, daar bloedonderzoek niet altijd duidelijk is. Aanpassingen in het rantsoen kunnen helpen verergering te voorkomen. Bij PPID zal behandeling met Prascend vaak verbetering geven. Maar ook dan is een voeradvies noodzakelijk om het paard in een goede conditie te houden.
- 3
- 3 jaren, 10 maanden geleden
-
Merrie en veulen
Dierenarts hebben veel werk aan de drachtigheid van de merrie. Vaak is daarna de aandacht vermindert totdat het veulen is geboren. Niet alle fokkers zijn op de hoogte van het belang van een goede voeding tijdens de dracht voor zowel de merrie als het veulen. Voorlichting kan veel goed doen. Controleer na 7-8 maanden dracht de merrie op conditie en gezondheid. Geef voeradvies voor de komende4-5 maanden. Als de dracht goed is verlopen kan het veulen de eerste maanden met melk prima groeien. Uitzonderingen zijn veulens van snelgroeiende rassen. Afhankelijk van de speedleeftijd begin je zeker 6 weken vooraf het veulen bij te voeren. Het speenmoment is dé gelegenheid voor het ontwikkelen van maagzweren en verteringsklachten. Ook daar past een goed voeradvies.
- 8
- 1 jaar, 3 maanden geleden
-
Overgewicht
De vele paarden met overgewicht zijn een risico voor het ontwikkelen van insulineresistentie en hoefbevangenheid. Voorlichting is nodig om eigenaren te overtuigen de Body Condition Score regelmatig te controleren. De relatief goede kwaliteit ruwvoer en de vele voerproducten voor paarden samen met de wijze van huisvesting en beperkte training werkt overgewicht in de hand. Sommige paarden worden dik van de lucht en men vraagt zich dan vaak terecht af: "wat kan ik dan nog voeren?".
- 2
- 2 dagen, 15 uren geleden
-
Rantsoenberekening
Met het Excelbestand op de pagina "Rantsoenberekening" kan zelf een berekening gemaakt worden. De uitslag interpreteren en adviezen formuleren voor verbetering is soms minder makkelijk. Zorg dat de berekening zo goed mogelijk is uitgevoerd met exacte gegevens.
- 5
- 2 jaren, 8 maanden geleden
-
Senioren
Het aantal senioren paarden blijft groeien. Een groep die extra aandacht nodig heeft in rantsoen en management. Bij voorkeur reeds voordat echte verouderingsklachten beginnen. Begeleiding van paarden door de jaren heen helpt om kleine veranderingen waar te nemen, bijvoorbeeld als de body condition score verandert. Een gezond gewicht is beter voor de algehele weerstand. Veelvoorkomende problemen zijn niet meer willen eten, vermagering, hoefbevangenheid, koliek, artrose en insulineresistentie. Het kan een speurtocht zijn om passende voedermiddelen te vinden. Ook al groeit de markt van seniorvoeders, ze zijn lang niet allemaal voor elk ouder paard geschikt.
- 6
- 3 jaren, 8 maanden geleden
-
Sportpaarden
De rantsoencontrole van een sportpaard leunt op dezelfde pijlers als elk ander paard: paard-voer-voeren. Het paard is uitgangspunt voor de controle van het rantsoen. Een sportpaard heeft een verhoogde behoefte aan energie, eiwit en voedingsstoffen. De energiesubstraten zijn verdeeld in zetmeel&suiker, vet en vezels. Het aandeel per substraat kan verschillen per discipline. Ter bevordering van de prestatie, maar vooral ook om de veiligheid te garanderen en een overmatige hoeveelheid zetmeel te vermijden. Training en voeding gaan hand in hand. Een goed rantsoen is een voorwaarde om tot een goede prestatie te komen. Het ligt niet aan het ene supplement of het ene type krachtvoer. De totale aanpak moet kloppen en passen bij de behoefte. Vergeet daarbij het voermanagement niet, met name tijdens wedstrijden.
- 5
- 2 jaren, 4 maanden geleden
-
Vermagering
Vermagering komt vooral voor bij oudere paarden (zie Forum Senioren) en PPID (zie Forum Hoefbevangenheid, PPID en EMS). Als jongere paarden vermageren speelt er vaak een gezondheidsprobleem. Belangrijke oorzaken zijn maagzweren en soms IBD. Naast behandeling kan het rantsoen een groot verschil maken en de paarden weer in goede conditie krijgen.
- 3
- 2 jaren, 9 maanden geleden
-
Verteringsklachten
Veranderingen in het verteringsproces leiden tot afwijkende mest, koliek of maagzweren. De oorzaak kan gelegen zijn in het paard, ontstaan door omstandigheden of geïnduceerd door het rantsoen. Een analyse volgens de Basismodule; "paard-voer-voeren" is nodig om zicht te krijgen op de oorzaak. Soms blijft deze ongewis en is een stappenplan met de meest aannemelijke kans op verbetering noodzakelijk. Monitoren van het paard laat zien of de gewenste effecten worden bereikt. Zo niet dan is een andere aanpassing nodig. Dit vergt patiënt- en rantsoenbegeleiding over langere termijn.
- 2
- 5 jaren, 11 maanden geleden
-
Voedermiddelen
De markt wordt overspoeld met nieuwe voeders en supplementen voor paarden. Door de producten te beoordelen op ingrediënten en gehalten kan de waarde worden ingeschat. Zaken als effect op gezondheid of smakelijkheid zijn meer ervaringsgebonden. Ook "gewone" voedermiddelen zoals hooi, kuil, lijnzaad of zemelen roepen soms vragen op of ze geschikt zijn of wat het voor paarden kan betekenen. Genoeg om hier ter discussie te stellen en te bespreken.
- 5
- 2 jaren, 12 maanden geleden
-
Hoefbevangenheid, PPID en EMS